Sinds 2013 puur op karakter

Stookery Norbeeck is een distilleerderij opgericht in 2013 en gevestigd in een 18eeuwse vakwerkboerderij te Noorbeek, Zuid-Limburg. In deze vakwerkboerderij wordt tevens biodynamische wijnen geproduceerd door Wijndomein Mergelsberg.

Op een duurzame en biologisch verantwoorde wijze produceert Stookery Norbeeck distillaten en likeuren van regionale fruitsoorten. Er worden namelijk enkel restproducten gebruikt voor het verwerken van onze distillaten. Het productieproces bestaat altijd uit een ruwe- en een fijne stook. Deze techniek en de vier lagen in de distilleer kolom zorgen ervoor dat alle producten van hoogwaardige kwaliteit zijn. Dit heeft geresulteerd in een bekroning van de Frankfurt International Spirit Trophy.

Graag laten wij u kennis maken met onze werkwijze en producten. Onze poort staat altijd open, welkom!

Het proces

Oogsten
Tijdens de wijndruiven oogst worden de beste trossen geselecteerd en hand geplukt voor de productie van wijn

Persen
De wijndruiven worden geperst en van het druivensap wordt wijn gemaakt. In de wijnbouw zijn de schillen die overblijven een restproduct. Voor ons is dit juist de grondstof voor het vervaardigen van grappa.

Gisten
De wijndruiven schillen, ook wel trester genoemd, worden opgeslagen in luchtdichte vaten. Het gistproces wordt gestart door de natuurlijk gistcultuur die in de wijndruivenschillen zit. De aanwezige suikers worden omgezet naar alcohol.

Distilleren
Distillatie is een techniek om door middel van verdamping stoffen in een oplossing te scheiden. Het distilleerproces bestaat uit meerdere ruwe stoken en een fijne stook. Tijdens de ruwe stook wordt alle alcohol uit het trester gestookt. Tijdens de fijne stook worden onzuiverheden gescheiden van de pure alcohol. Hoe hoger het uiteindelijk alcoholgehalte, hoe zuiverder en hoe verfijnder het distillaat.

Producten
Vers uit de ketel is het distillaat nog niet wat het kan zijn, een distillaat moet rijpen. Het pure distillaat dient als basis voor onze producten. Hiermee produceren wij verschillende soorten digestieven en likeuren.

Bemesten
Het gestookte trester dat overblijft bevat ontzettend veel mineralen die goed zijn voor de bodemdiversiteit van wijngaarden. Ons residu wordt daarom gebruikt als bemesting in de wijngaarden. Zo is het cirkeltje weer rond en is het wachten op de volgende oogst!
 

Ontdek onze producten